Selasa, 27 November 2012

Ditulis pada hari Selasa, 27 November 2012 No comments

Sambal belacan merupakan pelengkap hidangan..juga sebagai pembuka selera..namun cara persembahannya berbeza-beza..namun matlamatnya tetap sama...pedas dan menyelerakan... Hidangan yang selalunya mengiringi sambal belacan ialah ulam ulaman...ikan goreng atau ikan masin dan sayur bening atau sayur lemak... Keenakannya boleh mengalahkan nasi beriyani,nasi kandar mahupun juadah juadah terkemuka yang lain.

Sambal belacan versi saya...

**cili padi kampung
**belacan yang dibakar
**sedikit bawang merah juga dibakar/ layur
**limau kasturi dibuang biji
**sedikit gula bagi mengganti serbuk perasa

#Semua bahan dikisar dgn air asam jawa yang agak cair
#lebih sedap jika dihiriskan pelam masak



Categories:

0 comments:

Catat Ulasan