Jumaat, 27 November 2015

Ditulis pada hari Jumaat, 27 November 2015 No comments
Assalamualaikum dan salam mesra buat pembaca blog sutera ungu. 
Jika melihat dari bentuknya, ramai yang takut untuk memakannya. Namun jika sesiapa yang pernah merasai kemanisan dagingnya pasti akan teringat-ingat dan terkenang-kenang.

Saya mula 'jatuh hati' pada udang lipan ini ketika saya belajar di Universiti Al Azhar, Iskandariah, Mesir. Lokasi penempatan kami yang berhampiran dengan pantai, memudahkan untuk dapat makanan laut yang segar dan murah.

Ok. inilah rupanya udang lipan. Rasanya sangat sedap dan manis. satu tips...jangan simpan dalam peri sejuk, kelak isinya jadi hancur.

biasanya saya masak sup je. mudah dan rasanya asli,lebih-lebih lagi jika di makan panas bersama sambal kicap, bawang goreng dan limau nipis.


inilah....sup udang lipan...


Udang lipan goreng tepung


nampak menyelerakan kan?

mula-mula buang jaket udang dengan menggunting kelilingnya  .                              

pos sekali lagi....mmmm sedapnya

Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan