Khamis, 3 April 2014

Ditulis pada hari Khamis, 3 April 2014 No comments
Salam kesyukuran atas segala nikmat yang Allah kurnia kan buat kita semua...
Hari ini sutera ungu telah menghadiri Majlis Tadarus Al Quran peringkat daerah Sabqk Bernam bertempat di SMK Munsyi Abdullah Sabak Bernam Selangor.
Ada 4 acara yang dipertandingkan di antaranya ialah Nasyid, Syarahan, Tilawah Al Quran dan Hafazan Al Quran. Tugasan yang diberikan kepada saya ialah menjadi Hakim Hafazan Al Quran  Sekolah Menengah Kategori  Perempuan.
Walaupun kualiti persembahan peserta tidak sebaik tahun lepas, namun saya tetap kagum dengan usaha dan kesungguhan peserta dalam menghafaz surah-surah yang dipertandingkan. Jika saya sendiri pun diminta masuk bertanding, tidak mampu rasanya menghafaz dan diperdengarkan semula di hadapan tontonan umum dengan dihakimi 5 orang hakim termasuk Fatih Munabbih
Oleh itu di sini saya kongsikan satu kaedah mengafaz kaedah jibril dari sumber blog :
1.DOA PEMBUKA
Doa adalah perkara utama yang wajib dilakukan seorang penghafaz al-quran,sebabnya kita sedang berbicara dengan kalam ALLAH.Berdoalah walaupun dengan hanya al-fatihah...tapi di sini ana kongsikan doa hafazan yang khusus...Sebagai pembuka..:
( i ) istighfar (7x)
( ii )selawat ke atas baginda rasulullah (7x)
(iii)inna nahnu nazzalna.......(surah al-hijr-ayat 9) (7x)
(iv) al-fatihah
2.MULA DENGAN MEMBACA SATU LEMBARAN.
--- > Baca secara berulang-ulang.Baca,bukan menghafal....Banyak hikmahnya,selain daripada kaedah mudah mengingat,ia juga merupakan fokus utama untuk mengelak kesalahan tajwid disamping memudahkan kita mengingat kedudukan ayat apabila kita mula menghafal nanti...kadar bacaan yang diperlukan adalah 20 kali dan ke atas..
Pastikan tidak kurang daripada 20 kali..Ulangan peringatan,hanya membaca iaitu dengan meneliti ayat,kalimah dan baris.Permulaannya nampak susah,tapi sesiapa yang mencuba insyaALLAH senang.WALLAHUA'LAM
3.MULA DENGAN MENGHAFAL SATU LEMBARAN.
Bermula dengan langkah menghafal ayat pertama.Ulang ayat tersebut sebanyak 20 dan lebih.Kalau dah boleh,teruskan dengan menghafal ayat kedua,juga dengan cara yang sama iaitu mengulang sebanyak 20 kali dan lebih.Kemudian ulang menghafal ayat pertama dan disambung dengan ayat kedua(tanpa melihat mushaf).Kemudian sambung hafalan dengan ayat ketiga,ulang 20 kali dan lebih.Mula semuala hafalan daripada ayat pertama hingga ayat ketiga hingga lancar sambungan dari ayat ke ayat..Sama dengan ayat seterusnya....WALLAHUA'LAM.
4.SESUDAH MENGHAFAL SATU LEMBARAN.
Sebaik habis menghafal dari atas hingga ke bawah,ulang semula menghafal satu lembaran tanpa melihat alquran.Ulang dan ulang dan pastikan hafalan tersebut lancar.Pastikan kepala ayat dan ayat paling bawah kekal diutamakan mengingat supaya tidak keliru jika berpindah ke lembaran seterusnya...
5.DOA PENUTUP
Sebagai penutup kepada hafalan baru ada doanya yang khusus.Doa penutup kepada hafalan al-quran banyak tapi antara yang paling senang adalah dengan membaca
"allahummar hamna bil quran,waj'al hulana imaman wa nuuran wa hudan wa rahmah.......
doa ini insyaALLAH memang lazim didengar dalam bentuk lagu ketika berakhirnya majlis-majlis alquran,cari di google insyaALLAH jumpa..WALLAHUA'LAM.
5.TASMIK.
Pelajar yang memang menghafal al-quran tasmik dengan guru pentasmik masing-masing,lazimnya masa tasmik adalah waktu pagi bagi penghafaz-penghafaz al-quran.Bagi yang bukan penghafaz al-quran,anda sudah tentu mempunyai kekangan masa disebabkan kerja lain..Oleh itu,ana sarankan cari waktu yang sedikit lapang sekitar  1-3 jam untuk memulakan hafalan anda.Waktu terbaik adalah sebelum masuk waktu subuh dan waktu malam selepas mghrib dan selepas isyak.
Kemudian cari sesiapa saja yang anda rasa berkebolehan dalam tajwid bagi memperdengarkan hafalan anda.Apabila menghafal,kita wajib mentasmik hafalan kita kerana ini adalah satu kewajipan dalam menghafal al-quran sebagai bukti kita ingat ayat tersebut walaupun ada orang lain sedang mendengar.
Selamat Mencuba
Berikut saya kongsikan beberapa gambar semasa menjadi hakim Hafazan MTQ peringkat daerah pagi tadi di SMK Munsyi Abdullah
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan