Selasa, 1 April 2014

Ditulis pada hari Selasa, 1 April 2014 No comments
29 Mac 2014 yang lalu kami sekeluarga mengadakan majlis jamuan kesyukuran,  tahlil dan sambutan hari ulang tahun kelahiran anakanda Permata hati kami Muhammad Aiman yang ke 6.


Syukur alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dan meriah dengan kehadiran para jemputan.  Terima kasih kepada yang hadir.Kek coklat Minion

Kek Lobak Cheese
Eid Milad Sa'id
Sanah Helwa
Selamat Menyambut Ulang tahun kelahiran yang ke 6
Aiman bersama sepupu sepupunya
Kakak Auni, Abg Angah dan Abang AlongInilah gambar yang saya paling suka
Tak payah nampak sangat Mak Yong ni...

Ini pun boleh menyorok lagi belakang Aiman

Oooo. .sungguh terserlah...


Imam Ghazali mengatakan "Anak merupakan amanah bagi kedua orang tuanya. Hatinya yang masih suci merupakan mutiara yang bersih tanpa ukiran dan gambar. Dia siap untuk diukir dan cenderung kepada apa saja yang mempengaruhinya. Jika dia dibiasakan dan diajarkan untuk berbuat kebaikan, maka dia akan menjadi anak yang baik. Dengan begitu, kedua orang tuanya akan berbahagia di dunia dan akhirat. Demikian juga guru dan pendidiknya. Sedangkan apabila dia dibiasakan berbuat jahat dan dibiarkan begitu saja seperti membiarkan haiwan ternak, maka dia akan sengsara dan binasa. Dosanya pun akan dipikul oleh orang yang bertanggungjawab untuk mengurusnya dan walinya."


Rasulullah bersabda:
"Setiap anak yang lahir sebenarnya dilahirkan di atas fitrah (alami). Kedua orang tuanyalah yang akan membuatnya menjadi yahudi, majusi atau nasrani."

Berdasarkan ini, Abd 'Ala mengatakan melalui syairnya:
"Anak-anak kita akan tumbuh menurut apa yang dibiasakan oleh orang tuanya. Anak tidaklah menjadi tercela oleh akalnya, namun orang-orang dekatnya yang membuatnya menjadi hina."

Jika rumah mempunyai pengaruh yang besar dalam kehidupan anak, maka untuk menjadikan rumah sebagai asas pengajaran, rumah tersebut haruslah dipenuhi dengan perkara yang dapat menanamkan roh keagamaan dan keutamaan terhadap jiwa anak."
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan