Cekodok bilis ini saya buat 3 hari sebelum menjelang bulan Ramadhan... kisah bermula bila 'bakul makanan' saya tertinggal semasa balik kampung Sg Dusun.
Syukur dalam peti sejuk (beku..) ada tepung dan ikan bilis...sementara di dalam gobok ada minyak ...gula dan garam pun ada...oh...boleh buat sesuatu ni hati saya berkata. .walaupun tanpa bawang, daun kucai dll
.
Saya mencipta Resepi baru...cekodok bilis
1 sudu kecil gula
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Air ( agak2 je )
*Masukkan adunan dalam senduk dan taburkan ikan bilis di atasnya...
*goreng hingga rangup
Saya makan bersama pucuk ubi rebus, timun dan kuah pecal...
Suai pada menu yang menjadi. ...ramai yang sukakannya. .. Cubalah....
Sedap buat hidangan berbuka kn..
BalasPadamBetul maria...dh dkt2 nk buka br goreng...rangup!
Padamnyum2
BalasPadamSedap zakiah...rangup...nyum3
Padam