Rentetan pendedahan Jakim tentang penarikan sijil halal dari Cafe Mamawe, Sg Besar, ramai yang mengakui pernah 'termakan' di Cafe tersebut. ..ada juga yang tertanya-tanya mengapa sijil halal cafe tersebut ditarik.
Berikut saya bawakan 38 sebab mengapa sijil halal gagal diperolehi :
1. Percampuran bahan ramuan halal dan tidak halal dalam stor penyimpanan yang sama - tiada pengasingan secara fizikal
2. Pembungkusan dan pelabelan tidak menepati syarak
3. Penggunaan istilah yang sinonim dengan istilah yang mengelirukan. Cth: bacon, hot dog, bak kut teh, beer,ham, dll
4. Pemprosesan produk halal dan tidak halal
5. Bahan ramuan/ mentah tiada sijil pengesahan halal
6. Tiada Jawatankuasa Audit Halal Dalaman
7. Pekerja muslim warganegara Malaysia tidak mencukupi
8. Produk mengandungi bahan ramuan yang tidak halal
9. Penggunaan berus daripada bulu binatang
10. Terdapat alat penyembahan agama di dalam kawasan pemprosesan makanan/ premis
11. Bahan ramuan tidak diisytihar dalam permohonan
12. Terdapat binatang di dalam kawasan premis
13. Bahan ramuan yang meragukan - sijil halal yang tidak diiktiraf
14. Penggunaan peralatan tidak halal bercampur di kawasan premis
15. Laluan keluar masuk bagi dapur halal dan tidak halal adalah sama
16. Laluan arak berkongsi dengan laluan dapur halal
17. Terdapat arak dan ramuan berunsur arak dalam kawasan dapur halal
18. Terdapat penyalahgunaan logo di dapur/ restoran yang tidak disahkan halal
19. Terdapat penyalahgunaan logo halal pada produk yang tidak mendapat sijil halal
20. Lantai di kawasan pemprosesan pecah dan berlubang
21. Kawasan pemprosesan tidak bersih
22. Lampu di kawasan pemprosesan tidak berpenutup
23. Terdapat lubang pada siling di kawasan pemprosesan
24. Dinding di kawasan pemprosesan tidak bersih
25. Longkang tidak dibersih dan diselenggara dengan baik
26. Terdapat asrama pekerja di dalam kawasan premis
27. Pekerja tidak mendapatkan suntikan Anti-Typhoid Rekod suntikan Anti-Typhoid pekerja telah tamat tempoh
28. Putung rokok dijumpai di kawasan premis Terdapat air minuman pekerja di dalam kawasan pemprosesan
29. Pakaian pekerja tidak sesuai (pekerja memakai seluar pendek ketika pemprosesan makanan)
30. Pekerja tidak memakai penutup kepala. Pekerja memakai slipper di dalam kawasan pemprosesan
31. Pekerja memakai cincin dan jam semasa pengendalian/pemprosesan makanan
32. Susun atur peralatan di dalam stor dan kawasan pemprosesan tidak kemas
33. Menjalankan pemprosesan produk kontrak luar yang tidak halal (OEM)
34. Kawasan premis tidak berpagar
35. Kawalan serangga (Pest Control) tidak dilaksanakan mengikut jadual
36. Pekerja tidak mengikuti kursus pengendalian makanan
37. Produk siap dan bahan mentah tidak diasingkan dan disimpan dalam kawasan yang sama
38. Tiada pengasingan untuk penyimpanan bahan mentah kering dan basah
Sumber: JAKIM
hahaha..begitu banyak sekali...kembang tekak
BalasPadamKan...geli rasanya. ..tq singgah sini kak pinat
Padamerk..tak pernah dengar nama restoran ni tapi terima kasih sebab kongsi info ni kak
BalasPadamRestoren ni area sabak bernam ada 2 buah
Padam