Rabu, 10 Oktober 2012

Ditulis pada hari Rabu, 10 Oktober 2012 8 comments

di antara makanan tradisi orang banjar ialah

** wadai kiping... Diperbuat daripada tepung pulut. Kuahnya : santan,gula melaka,pandan,gula pasir dan boleh juga letakkan durian

** ikan wadi atau ikan pekasam..cuma cara membuat ikan pekasam berlainan sedikit daripadaikan wadi. iaitu ikan wadi diletakkan beras sangan untuk menaikkan aroma yang sangat menyelerakan

** mandai..ialah kulit cempedak. Jika makan isi cempedak jangan dibuang kulitnya. Ianya bo,eh di goreng seperti ikan ayau ditumis seperti sayur

** murtabak pisang,,,cara membuat kulit luarnya sama seperti adunan roti canai dan fi dalamnya di letakkan pisang yang telah di gauk dengan gula. Pisang berangan atau pisang kapas adalah yang paling sesuai

**batil pisang / amparan tatak. Kuih ini macam  kuih seri muka  cuma bezanya bahagian bawahnya adalah pisang










Categories:

8 comments:

  1. Dalam banyak-banyak tu mandailah yg paling akak suka..boleh ratah macam makan ayam goreng..sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...mandai tu enak banget.....tapi kak pinat,,,wadi paling lazat!

      Padam
  2. sedapnye kak..suka buat wadi kipeng

    BalasPadam
  3. ain,mmg sdp...semua sedap...tapi akk paling giler dgn ikan wadi.hehe

    BalasPadam
  4. assalam,

    pernah dengar wadi kipeng tapi tak pernah tengok atau makan...

    BalasPadam
  5. di kat sabah x de ke..?? teringin sangat nak makan banda niee...

    BalasPadam
  6. wadik mmg sedap,mandai tiwadak apa kurangnya,wadai kipeng sama juak wan gayam,pupudak lagi lah nyaman......kaganangan wan masakan arwah umak baharik.....

    BalasPadam
  7. Iwak wadi nyamannya dimasak asam manis , kalu iwak pakasam supaya gurih dan empuki diberi sedikit cuka didiamkan semalaman hanyar digoreng... waw...dimakan lawan gangan balamak mandai kulit tiwadak dan waluh sedapnye apalagi nasinya dari beras gunung wangi aroma pandan....titikan air liur

    BalasPadam