Rabu, 23 Julai 2014

Ditulis pada hari Rabu, 23 Julai 2014 No comments
Itulah hebatnya orang soleh, namanya saja mengandungi faedah luar bisa dan dapat menyembuhkan penyakit dengan qudrah dan izin Allah Swt.. Nama - nama Mereka ialah:
مكسلمينا, تمليخا, مرطونس, نينونس, ساريولس, ذونوانس, فليستط يونس, قطمير
Sebagian Ulama berkata;
"Ajarkan anakmu nama – nama Ashabul Kahfi, kerana nama – nama tersebut kalau ditulis di pintu rumah, dapat terhindar dari kebakaran. Kalau ditulis pada suatu benda atau harta, tidak akan didekati pencuri. Kalau ditulis pada kendaraan, akan terhindar dari kecelakaan."

Banyak faedah nama Ashabul Kahfi, antara lain:

1. Untuk memadamkan api. Caranya: tulis nama – nama tersebut pada secarik kain, kemudian lemparkan ke tengah – tengah kobaran api.

2. Untuk menenangkan bayi yang sedang menangis. Caranya: letakkan nama – nama ashabul kahfi tersebut dibawah bantalnya.

#ummu sibyaan :jin yang suka menggaggu bayi kurang 2 tahun

3. Untuk menghilangkan demam, dan sakit kepala. Caranya: tulisakan nama - nama tersebut pada sepotong kain, kemudian ikatkan pada lengan kanan.

4. Untuk menjaga tumbuhan dan mendapatkan hasill tuaian yang memuaskan. Caranya: tulis nama – nama aulia tersebut pada secarik kain, ikatkan pada sebatang kayu, kemudian tancapkan di tengah-tengah sawah atau ladang

5. Untuk Lancar melahirkan. Caranya: Tuliskan Nama Ashabul kahfi pada kain kemudian ikatkan pada paha sebelah kiri.
Sebaiknya nama para Ashabul kahfi selalu dibawa, kerana -–Insya Allah-- dapat menjaga keselamatan, menambah kepintaran, mendapat kemenangan dalam peperangan, dan lain – lain.(Tafsir al-Shawi ala Tafsir al-Jalalain, Juz. III, Hal. 9, Cet. Toha Putra, dan berbagai sumber lainnya melalui pencarian al-Maktabah Syamilah)
Categories: ,

0 comments:

Catat Ulasan