Isnin, 17 Mac 2014

Ditulis pada hari Isnin, 17 Mac 2014 1 comment
Ciku atau nama sainsnya Achras zapota adalah antara buah-buahan tropika yang lazat rasanya dan mempunyai isi yang lembut dan halus. Buah ciku biasanya dimakan terus bukan sahaja enak dimakan malahan banyak khasiatnya. lakukan
ngan gula, vitamin C dan mineral terutamanya kalsium dalam buah ciku adalah tinggi. Buah ciku sebenarnya setanding dengan buah pir dalam kandungan vitamin A, vitamin BI, B2 dan niasin, tetapi kandungan vitamin C dan kalsiumnya lebih tinggi. 

SumberInfo:
cetusanrasa-nba.blogspot.com/2012/05/khasiat-ciku.html?m=1

CARA MEMERAM BUAH CIKU.

Biasanya buah ciku dipetik ketika masih mentah. Ini adalah kerana buah ciku yang lembut amat sensitif dan mudah rosak jika dibiarkan masak di pokok. Burung, semut dan pelbagai serangga turut gemarkannya kerana rasanya yang manis, lembut dan enak.

Oleh itu ciku kebiasaan nya dipetik ketika masih mentah tetapi buah yang sudah tua.

Untuk itu proses memerap ciku perlu dilakukan agar ciku masak ranum dengan sempurna.

Berikut saya kongsikan cara memeram buah ciku seperti yang diajarkan bunda kepada saya :
                     
1) Gosok kulit luar ciku dengan sabut sehingga licin.

Inilah bunda saya. Masih sihat dan cergas meskipun usianya sudah mencecah 71 tahun
Pokok ciku di belakang rumah ke 2 kami di Sg Dusun

2) Buah ciku yang sudah di gosok dengan sabut hendaklah di jemur selama 2 jam

3) Dan langkah yang terakhir ialah simpan buah ciku di dalam beras....kenapa beras,?? Saya pun tiada jawapan...tetapi itulah yang bunda selalu lakukan untuk memeram buah ciku
Dan...inilah hasilnya.
Buah ciku yang masak ranum.
Emmmm...sedapnya.
Categories:

1 comments: