Isnin, 30 September 2013

Ditulis pada hari Isnin, 30 September 2013 2 comments

Jabal bermaksud sebuah bukit atau gunung, sementara Rahmah adalah kasih sayang. Sesuai dengan namanya, bukit ini di yakini sebagai pertemuan antara Nabi Adam dan Siti Hawa setelah mereka dipisahkan dan diturunkan dari syurga oleh Allah selama bertahun-tahun setelah melakukan kesalahan dengan memakan buah khuldi yang terlarang.

Untuk menuju puncak tempat ini, bisa ditempuh sekitar 15 minit dari dasar bukit. Bukit batu ini berada pada ketinggian enam puluh lima meter yang puncaknya menegak. Di bukit ini terdapat sebuah monumen yang terbuat dari beton persegi empat dengan lebar 1,8 meter dan tingginya 8 meter.

Di puncak bukit batu ini dibangun tugu guna mengenang peristiwa penting iaitu pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa setelah turun dari syurga dan dipisahkan Allah sekitar 200 tahun. Peristiwa pertemuan kedua nenek moyang manusia itu diabadikan setiap tahun,
ketika jamaah Haji atau Umrah melakukan ziarah.

Jabal Rahmah juga diyakini sebagai tempat mustajab dan makbul bagi orang yang memanjatkan doa kerana merupakan sebahagian dari Padang Arafah. Banyak jamaah Haji dan Umrah yang mendoakan anaknya atau sahabat yang meminta agar cepat mendapatkan jodoh. Bagi orang yang sudah memiliki pasangan hidup berharap dapat mengarungi rumah tangga hingga ajal memisahkan mereka seperti kisah Nabi Adam dan Hawa.


Sumber : asalasah.blogspot. com

2 comments: