Ahad, 13 Januari 2013

Ditulis pada hari Ahad, 13 Januari 2013 8 comments

Rasa teragak agak nak post entri ikan singgang ni. Maklumlah mungkin versinya tak sama dengan masakan orang pantai timur.

Sebenarnya saya panggil masakan ini ikan rebus pindang. Kalau orang jawa panggil iwak godok. Apa pun nama panggilannya..ia tetap menjadi pilihan.

Syarat untuk masak ikan ini ialah..ikan mesti dalam keadaan yang segar, barulah sedap dan manis rasanya.

Resepi? Hihi...tak payah la..sebab senang sangat. Tengok gambar tu pun dah tau...ok. ♡♡♡

Categories:

8 comments:

  1. salam kenal..
    terima kasih atas kunjungan..
    boleh datang belajar masak sini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kembali..hihi...masakan org kampung je..

      Padam
  2. salam ustazah...nak tanye, kenape kekadang tu, ikan singgang keluarkan bau yang agak "*&^%$^^..die bergantung pd jenis ikan jgk ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...bergantung pd ikan. Tu sebab sy kata ikan yg masih segar syarat utama utk msk ikn singgang

      Padam
  3. Assalamualaikum dik.. salam perkenalan.. masya Allah dik...segar betol ikan kembung tu.. masas singgang dgn ikan sesegar ini mmg sgt sedap.. kuah tu mmg kena hirup sampai licin.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumslm...tq sudi berkenalan...ikan kembong tu mmg br beli dr pasar pepagi buta...tu yg fresh sgt...

      Padam
  4. Singgang ikan antara masakan kesukaan saya. Tetapi since my husband tak makan, so jarang sangat buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun jarang nsk singgang hazila...kalau dpt ikn yg betul2 segar br masak.

      Padam