Saya rendam dan rebus barli ni malam tadi. Saya memang dah rancang nak minum balik dari sekolah hari ni..tengah dahaga..tengah penat...tengah inginkan sesuatu yang dingin dalam cuaca yang panas terik... aduh.. memang sungguh menyegarkan...al maklumlah lepas habis kelas dan selesai menyempurnakan tugasan seorang guru..saya ke beberapa lokasi persiapan program Himpunan guru muda 1 Malaysia... di antaranya...bilik bual bicara, bilik menunggu, bilik jamuan vvip dan khemah pameran dan urusetia... aduh...capek dong... Jom minum barli! Sungguh menyegarkan.. ♡♡♡
-Rendam barli 2-3 jam
-tuskan dan masukkan dalam periuk.
-masukkan air dan daun pandan
-Bila sudah mendidih..barulah masukkan gula (jangan banyak sangat...manis2 buah je ye...)
-kecilkan api...tunggu mendidih lagi.
-sedap diminum panas2 suam juga sejuk
Khasiat barli
-membantu melancarkan perjalanan darah
-membersihkan buah pinggang
-baik untuk pengidap penyakit kencing tak lawas
-baik untuk pengidap penyakit kencing kotor
-Rendam barli 2-3 jam
-tuskan dan masukkan dalam periuk.
-masukkan air dan daun pandan
-Bila sudah mendidih..barulah masukkan gula (jangan banyak sangat...manis2 buah je ye...)
-kecilkan api...tunggu mendidih lagi.
-sedap diminum panas2 suam juga sejuk
Khasiat barli
-membantu melancarkan perjalanan darah
-membersihkan buah pinggang
-baik untuk pengidap penyakit kencing tak lawas
-baik untuk pengidap penyakit kencing kotor
posted from Bloggeroid
Barli juga sesuai untuk orang demam. Boleh turunkan suhu badan. Kak Azie minum barli ni bila rasa dedar nak demam atau tekak perit.
BalasPadamInfo tambahan...tq kak azie
PadamLamanya x minum. Suka barli suam
BalasPadamSaya suka dua2...suam dan sejuk...hihi
Padam