Isnin, 22 Oktober 2012

Ditulis pada hari Isnin, 22 Oktober 2012 No comments

Bahan bahannya:

5 ekor ikan gelama di goreng

1 biji bawang besar di hiris kasar/besar

1 biji bawang putig diketuk

10 biji cili padi ditumbuk bersama 1 inci belacan
(jika suka pedas,boleh tambah)

1 sudu Asam jawa

Sekuntum bunga kantan

Cara caranya:

Tumiskan cili dan belacan yang ditumbuk/kisar bersama bawang putih, bila naik bau letak air asam jawa dan bawang besar, gula dan garam secukup rasa dan hirisan bunga kantan. Gaulkan dengan ikan gelama yang telah digoreng...makan dengan nasi panas...simple tapi meletup..emmmm... Sedap!! Mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak..(sebab dia lalu kat belakang kan?)

***Resepi ini merupakan juadah berbuka saya pada hari ini




Categories:

0 comments:

Catat Ulasan