Selasa, 22 Januari 2013

Ditulis pada hari Selasa, 22 Januari 2013 14 comments
Waktu cuaca panas begini...terasa ingin sekali minum sesuatu yang segar dan dingin...

Maka...terpandanglah epal hijau di dalam peti sejuk...hijau yang indah dan menyegarkan.


Kupas kulitnya. ..


Potong kecil...(campur dengan 1gelas besar air dan sedikit gula)


Tadaaaaa....dah siap...jemputlah minum
Boleh campur ais kiub untuk kesegaran yang maksima...hihi...

Di antara khasiat epal hijau ialah :
-mampu menurunkan kadar kolestrol dalam tubuh kita
-baik untuk pengidap penyakit kencing manis
-mengandungi vitamin C
-mengandungi serat dan dapat membantu sistem penghadaman.
-Rasanya yang memang sedap dan segar. ..

posted from Bloggeroid

Categories: ,

14 comments:

  1. Balasan
    1. Betul tu rapunzeel..sejuk dan segar...berkhasiat pulak tu

      Padam
  2. Assalamualaikum Ustz Rasyidah...

    Thanks follow blog saya.
    Kalau epal hijau selalunya saya potong kecik2 makan dgn sambal kicap. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun pernah makan cicah colek atau garam....sedap kan...meleleh air liur rasanya...hehe...terima kasih kembali buat sam

      Padam
  3. kalau saya buat tak kupas kulit... terus blend dgn kulit sekali lepas rendam epal dalam air garam :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ye ke nurbijen...saya dah terbiasa kupas...lepas ni nak cuba yang tak kupas lah pulak...tentu lebih hijau warnanya kan....tq

      Padam
  4. amboiii tergodenya air epal hijau tu......ummiaiman,better la kupas kulit epal tu. macam nurbijen takpe la tak kupas kulit epal pun sbb nur mmg duk di negara tanam epal,mungkin tak der bahan pengawet rasanya. macam epal kat tempat kita ni import punya, tentu ada bahan pengawet.cer try kikis kulit epal tu, mesti keluar putih2 macam lilin gitu...wallahua'lam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah la anis...ada lilin tu...nur mknnepal fresh lagi sedap kan...tq bgtau

      Padam
  5. Emmmm...masam tak?? hehehe..Boleh buang aku bukan robot tu x??payah skit nak komen..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Epal hijau ni pun ada 2 jenis...kalau yg kuning2 sikittak msm sgt...robot apa tu azi...mcmna nak buang...takreti la...sy ni main terjah je buat blog ni...hehe. .

      Padam
  6. google je aku bukan robot tu nanti jumpa la ada org buat tuto pasal tu...kalu x leh juga nanti sy bagi satu link pasal nie...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ye ke...tak pun azi bagi je lah link tu

      Padam
  7. assalamualaikum ..
    Ya Allah terliur sy kak ..

    follow back oke : www.lovelyguccigucca.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pearl haya..saya dah follow...yg ke3

      Padam