Isnin, 4 Februari 2013

Sotong + Epal Hijau

Salam ukhuwah daripada suteraungu... hari ni menu dalam blog ini (bukan menu dapur hari ni...hari ni lauk beli je...balik kerja lewat sebab ada kelas bahasa arab di luar jadual waktu) ialah masak sotong campur epal hijau...

Selalu nya say masak sotong sambal, masak kicap atau kari...kali ni saya ciptakan resepi baru...sotong + epal...sedap tau!

Jom kita ke dapur suteraungu
-10-15 ekor sotong saiz M/L
-1 biji bawang Holland (separuh kisar separuh lagi di hiris)
-cili padi 10-15 biji (kurangkan kalau tak suka pedas tambah kalau suka pedas. ..hehe..)
-1 inci belacan
- 2biji buah keras
-1 biji bawang putih
-2 potong epal hijau... (size macam dalam gambar)
* semua bahan dikisar ditumis
-jika dah naik bau barulah masukkan sotong
-garam dan gula secukup rasa
*jika terlalu kering letakkan 1/2 cawan air

Tadaaa....jom makan....sedap rasa epal hijau campur rasa pedas dan manis....berasap......~~~~~~~

2 comments:

  1. 1st time dgr masak sotong dgn epal...good job suteraungu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pc...ini resepi ciptaan baru...pastu sedap tau...hihi...perasan

      Padam